23.07.2009

KRANG - Woensdagavond 29 juli trapt het driedaagse poeziefestival Dichters in de Prinsentuin als ieder jaar feestelijk af in Jazzcafe de Spieghel. Dit jaar is er PoŽziekaraoke, Muziek van het Harry Arling Trio (Andre Dodde, Hans Sulmann & Harry Arling) en Aan de rand van Nederland, een stemmig filmportret van schrijver en jazztrompettist Bob den Uyl.

Theo Uittenboogaard legde den Uyl vast in december 1978, op een treinreis van Visvliet naar Groningen Stad, waar hij op zoek is naar literatuur in het schemergebied vlakbij de Duits-Nederlandse grens. Uittenboogaard toont de zwaarmoedige en desondanks onweerstaanbaar grappige

den Uyl in zijn spleen; ongeduldig luisterend naar de dichtende dominee van Loppersum, op de koffie bij de vrouw die een boek schreef over de voetbaltoto en terwijl hij in gezwinde draf een brik hotel ontvlucht.

Filmmaker Arjen Nolles bezocht de stations die hij aandeed op om de huidige staat van de perrons vast te leggen op camera en de dichters Anne Feddema, Mischa Andriessen, Nina Werkman, Vitalski en Anneke Claus reageren op de beelden met gedichten over stad, land en hoe het is om daar doorheen te reizen.

Op donderdag en vrijdag zijn vanaf 13:30 uur in de Prinsentuin en op tal van andere plaatsen in de stad nog zo'n vijfenzeventig andere dichters te beluisteren. Zij leverden elk een gedicht aan voor de bij Uitgeverij Kleine Uil verschenen bloemlezing, die gedurende het festival voor een zacht prijsje te koop is in de Prinsentuin - en daarna voor een iets minder zacht prijsje bij de boekhandel. (FOTO: JAN GLAS).    SLUITEN >>