29.01.2009

ALDUS - Anneke Claus mag zich de komende twee jaar de nieuwe stadsdichter van Groningen noemen. Dat maakte burgemeester Jacques Wallage afgelopen donderdagavond bekend tijdens de slotmanifestatie van de Poeziemarathon in Grand Theatre, Groningen. Daarmee is Claus is de vierde stadsdichter van de culturele hoofdstad van het Noorden, na initiatiefnemer Bart FM Droog, Ronald 'Sidney' Ohlsen en Rense 'Bombloesem' Sinkgraven.

Anders dan bij de Dichter des Vaderlands-verkiezingen hoefden de zeventien kandidaten die zich hadden aangemeld geen campagne te voeren: juryleden Doeke Sijens van de Groninger bibliotheek, Ilona Duits van

boekhandel Selexyz Scholtens en Maarten Praamstra van Literair Dispuut Flanor velden hun goddelijke oordeel in het welbekende achterkamertje. Dat het geen kattenpis was tot overeenstemming te komen, blijkt uit de lengte van het beraad: "We hebben er maar liefst drieeneenhalf uur over gedaan", aldus Praamstra.

En wat zeggen de immer dichter-dan-dicht op het nieuws zittende poezieblogs er zoal over? Coen Peppelenbos: Anneke Claus zal in ieder geval een uitstekende ambassadeur zijn voor de pozie in Groningen. Joep van Ruiten, op Woest en Ledig: De keuze is op Claus gevallen onder meer omdat haar gedichten volgens de benoemingscommissie een mooie ritmiek bezitten en omdat ze getuigen van vakmanschap. Claus spreekt zich volgens de commissie uit over maatschappelijke kwesties en laat de lezer eerst lachen en daarna twijfelen waardoor een zekere raadselachtigheid ontstaat. Voorganger Rense Sinkgraven: Een waardige opvolger. En de Contrabas: Anneke Claus [...] zal de komende twee jaar zingen en dansen voor de Groninger bevolking.

Peppelenbos probeert nog een broodje aap uit de wereld te helpen. Iemand zei dat Claus de eerste vrouwelijke stadsdichter zou zijn in heel Nederland, aldus de schrijver-dichter. Dat kan toch niet waar zijn? Inderdaad Coen, dat is een fabel. Reeds in 2003 werd Chawwa Wijnberg benoemd tot stadsdichter van Middelburg. In 2005 werd Froukje Zwanenburg stadsdichter van Gouda. En Vlaanderen telt met Ina Stabergh (Diest) en Joke van Leeuwen (Antwerpen) in elk geval twee vrouwelijke stadsdichters.

Hier alvast n van de gedichten die Claus inzond voor de verkiezing:


* * *Saalien blues

het was een hels kabaal toen de gletsjers
de Hondsrug omhoog duwden

daar lag hij: blinde zandworm in de klei

en toen daaruit, huis voor huis, het dorp verrees
de veldkeien weg, onvermijdelijk de ratelwagens

motorvoertuigen, fanfares

de natte brug weet er alles van
dat kun je horen aan hoe diep hij zwijgt


vanmorgen heeft een vakkenvuller me 'fossiel' genoemd
niet met zoveel woorden, maar bijna

'mevrouw, volgens mij komt u al
sinds de prehistorie in deze super'

die brug en ik, denk ik
wij begrijpen elkaar.
   SLUITEN >>