21.11.2008

ELPEE - Waarom hitjes tot vervelens toe terug blijven komen in de top honderd, wilde je weten. Democratie! Luidde het antwoord. De klant is koning; hullie draaien wat zullie willen horen. Ja, ja. Maar hoe zit het dan met de samenstellers van Best Of platen? Hebben die niet ook een dikke vinger in de pap?

Anneke's gedicht Oude gelieven is voor de derde keer gebloemleesd. Ronny de Schuyter en Peter Theunynck namen het op in Honderd zoenen - 100 onvergetelijke kussen uit de poŽzie, een in hardcover gebonden verzamel- bundel van Uitgeverij Lannoo. Daarmee is Oude gelieven waarschijnlijk haar meest gelezen tekst. Wat vindt de dichteres daar zelf eigenlijk van?

Anneke: Mijn favorietste gedicht is het niet, maar ze gaan hun goddelijke gang maar. Ik zou wel eens willen weten wat er achter dat uniforme karakter van bloemlezingen zit. Lezen de samenstellers alleen andere bloemlezingen, ga je je afvragen, en vooral ook: wat heeft dat ene gedicht dat mijn andere teksten niet hebben?

Honderd zoenen telt in totaal 212 verzen van levende en dode dichters en ligt sinds 29 oktober in de schappen van de boekhandel.    SLUITEN >>