31.01.2011

WISSEN - Ik zal u eens iets zeggen he, boer. Memento is een kutfilm! Aldus Kabouter Wesley. Boer: Ja, het begin was wat voorspelbaar. Alzheimer City. Als de bevolking vergrijst, kan het geheugen niet genoeg bestudeerd worden.

Op 23 januari was Douwe Draaisma bij herhaling te gast in Wim Brand's boekenprogramma om over zijn Vergeetboek te vertellen. Niet omdat de redactie van VPRO Boeken vergeten was dat de uitzending op 14 november al gepasseerd was, maar omdat Brands in de kreukels lag na een verkeersongeluk. Hopen dat het olifantsgeheugen van de interviewer geen schade ondervindt van de klap.

We vergeten veel meer dan we onthouden, betoogt Draaisma. Het geheugen lijkt nog het meest op een waddenlandschap dat gedeeltelijk onderstroomt, waarin geulen zich verleggen en dingen van het ene op het andere moment plotseling weer boven water komen als ze door toevallige impulsen worden getriggerd. Willen we meer over onszelf te weten komen, dan moeten we om te beginnen onze vergeetachtigheid opwaarderen tot studieobject.

In Tsjechov's Kersentuin, op 18 december stijlvol op de planken van het Grand gebracht door 't Barre Land en Discordia, lijdt heel de adellijke familie aan een geheugenverlies dat nog het meest te maken lijkt te hebben met verdringing. Adel zonder geld in een samenleving die om revolutie kraait is niets. Waar komen ze vandaan? Waar gaan ze naartoe? Ze moeten het antwoord schuldig blijven. Totdat het kersenbloesem sneeuwt in de tuin die het landgoed tekende en die nu plaats moet maken voor de vakantiehuisjes van de eerste de beste projectontwikkelaar. Een weelderige storm van kersenbloesemblaadjes. Dat was rijkdom. Zo zag het glorierijke verleden eruit. Zucht en steun.

Vergeten is overleven, maar soms is het ook verdraaid onhandig. George Harrison bij voorbeeld had gewild dat hij zich de melodie van de Chiffons-hit He's so fine herinnerd had toen hij de muziek voor My sweet Lord schreef; het werd een dure grap. Ik citeer Winnie uit Beckett's Happy Days: Hoe luidden ze ook weer, die onsterfelijke woorden? God is liefde... eindeloze genade... bla bla bla.

GRAND KRANT #4

   SLUITEN >>