01.10.2010

PROEVERIJ - Het was vijf september, koopzondag, en Grand Theatre had de deuren open gezet voor iedereen die nieuwsgierig was wat zich er zoal achter die robuuste en enigszins gesloten gevel aan de markt afspeelde.

Tijdens een rondleiding door het gebouw kregen de nieuwsgierige mensen achtergrondinformatie over de geschiedenis van het theater, ooit een bioscoop, toen een gekraakte bioscoop en tot slot een theater met een productiehuis waar gezelschappen tijdelijk hun intrek kunnen nemen om onder de rokken van Grand aan een nieuwe voorstelling te werken.

De geschiedenis werd aanschouwelijk gemaakt. In de kleine zaal wees de gids de nieuwsgierige mensen op de met biesjes afgezette oudroze klapstoeltjes: een restant uit de bioscooptijd. Bij het betreden van de benedenzaal maande hij de nieuwsgierige mensen tot stilte. Er was een repetitie gaande van een voorstelling die op dat moment in de maak was. De nieuwsgierige mensen slopen op hun tenen naar binnen. Hun nieuwsgierige kinderen maakten zich lang om niets te missen. De sneak preview is de droom van elk nieuwsgierig mens.

In de met milieuvriendelijk hout, vilt en levend groen gepimpte foyer stonden verantwoorde hapjes op tafel. Nieuwsgierige mensen willen altijd iets nieuws proeven. Naast de tafel met de hapjes stond ik, om gedichten voor te lezen. Sommige mensen waren nieuwsgierig naar de achtergrond van de gedichten, anderen bedankten ervoor, zoals de man met het pokerhemd die bekende dat hij per ongeluk naar binnen was gelopen. Hij was eigenlijk op weg naar de Harley Davidson dagen in Delfzijl, maar die bleken afgelast. Toch zou het onterecht zijn hem hier te betichten van een gebrek aan nieuwsgierigheid. Hij bleek zeer geinteresseerd in mensen, vooral als ze een Harley reden en van boven tot onder onder de piercings en de tatoeages zaten. Mij zou hij dat echter niet direct aanraden. Dat nou ook weer niet.

GRANDKRANT #2, Oktober 2010


   SLUITEN >>